Att slippa julklappsstressen

Åh äntligen har jag julledigt! Det har varit otroligt efterlängtat, två och en halv vecka ledigt är en enorm lyx tycker jag. Fantastiskt! Jag har också för en gångs skull lyckats med att inte gå vilse i julstressen. Jag brukar som oftast ha en plan att bli klar med julklapparna i tid, och slippa springa runt som en yr höna dagarna innan julafton, och liksom känna stressen under skinnet. Men oftast är det ju också precis så det blir. Typ varje år. Förutom i år. Helt otroligt! Jag är i princip klart med allt, mer än en vecka innan jul! Vi har några fler grejer att fixa till åttaåringen, men min sambo får ta hand om det som är kvar. Han har ju som inte ens börjat med sina julinköp.

Att bli klar med klapparna långt i förväg tror jag skulle vara bra för de flesta människor. Dels för de som springer runt, stressade, och försöker hitta klappar. Men också för de som ska få klapparna. Ju längre man väntar med att köpa julklappar, desto sämre har de en tendens att bli. Just för att man inte orkar med det till slut. Men hur gör man då, för att faktiskt slippa julklappsstressen? Jag har några huvudsakliga strategier som jag försöker följa:

– köp klapparna direkt. När en får en julklappsidé till någon, och tänker ”det här skulle vara en bra present, det ska jag komma ihåg att köpa till hen till julen”, köp den då direkt! Även om det är fem månader kvar till jul.

– Beställ saker på nätet. Helt fantastiskt. Man kan sitta hemma i lugn och ro, slippa springa i affärer och trängas med andra människor, överhuvudtaget!

– Om en har som plan framåt jul att ändå gå ut på stan för att ”shoppa julklappar”, bestäm då innan en går ut på stan, vad en ska köpa till vem. Tänk inte ” jag kollar runt lite och ser vad jag hittar”. Det funkar som aldrig.

Ett annat alternativ till det här är ju också att skrota idén om julklappar helt och hållet. Men det är lite svårare när det finns barn inblandat. Och kanske är det också en helt annan diskussion än denna.

IMG_20141219_103310

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s